Prešovčania si nezaslúžia elektronické šikanovanie

12.05.2011 Prešov

Ľudia, ktorí chcú poznať na čo dáva radnica peniaze sa musia vyzbrojiť značnou dávkou trpezlivosti. Objednávky, faktúry a zmluvy sú na webe prístupné, ale zároveň zašité. Nájsť požadovanú informáciu sa tak stáva vecou náhody, šťastia, prípadne vytrvalého hľadania.
Od prvého januára tohto roka musia radnice zverejňovať na webe objednávky, faktúry a zmluvy. Naša, prešovská, znechucuje ľuďom snahu o prehľad vo verejných výdavkoch. Svedčí o tom neprehľadná spleť uverejňovaných dokumentov. Z webu sa stala nástenka, ktorá neslúži skutočnému cieľu – pohodlnej verejnej kontrole. V roku 2008 bola prijatá smernica k infozákonu. O dva roky neskôr bola vydaná ďalšia, ktorej účelom je „transparentné zverejňovanie zmlúv uzatvorených mestom Prešov a jeho zmluvnými partnermi na internetovej stránke v záujme informovania verejnosti o disponovaní s verejnými prostriedkami, a to v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi.“ Smernice nereagujú ani na zákonnú povinnosť platnú od 1. januára 2011 a ani na príslušné nariadenie vlády SR platné od 1. mája 2011. Prešovčanom sa namiesto pohodlia ponúka únavné hľadanie požadovaných informácií.
Radnica doposiaľ neprijala kvalitnejšie pravidlá pre uverejňovanie verejných výdavkov na webe a zabezpečovanie ich komfortnej verejnej kontroly. Od prvého mája platí nariadenie vlády SR, podľa ktorého radnice zverejňujú objednávky, faktúry a zmluvy v čiastke nad 1 000 eur, čo ich môže odbremeniť od uverejňovania výdavkov v nižších sumách. Týmto rozhodnutím, ale aj preto, že za posledné roky bolo na Mestskom úrade v Prešove zamestnaných takmer 60 nových zamestnancov, je možné dať zákonnej povinnosti pridanú hodnotu. Teda presné názvy jednotlivých výdavkov.
Mesto Prešov na svojej web stránke za štyri mesiace zverejnilo 1 422 zmlúv a faktúr a ďalších 11 strán zmlúv. Každý pokus Prešovčanov o verejnú kontrolu narazí na množstvo príloh, ktoré sú bez mena. Ľudia sú tak odkázaní od prácneho preklikávania a dlhého prehľadávania v záplave dokumentov. Prešovčania si nezaslúžia elektronické šikanovanie. Očakávam, že radnica v dohľadnej dobe prehodnotí formu povinného zverejňovania objednávok, faktúr a zmlúv a začne so zmysluplným uverejňovaním dokumentov. Pridávanie plného názvu k objednávkam, faktúram a zmluvám nemôže byť pre mestský úrad administratívne ani technicky náročný proces. Verím, že dohľadnej dobe budú prijaté opatrenia vďaka ktorým Prešovčania získajú pohodlný prístup k prehľadu o výdavkoch nášho mesta.

Michal Kaliňák, poslanec MsZ
 

Vyberte región

mark